HABERLER

Hepsini Göster
home_store_product2

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Toplantısı Yapıldı


Konya 27. Dönem Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Toplantısı Tutanağı

(11.01.2021 saat 19.00)

Tarımsal Kuraklık Eylem Planı (TAKEP) çerçevesinde Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Toplantısı dijital ortamda gerçekleştirilmiştir.

         Toplantıda;

 Sayın Valimiz Vahdettin ÖZKAN konuşmasında; “2021 yılı gündeminin kuraklık olacağı ve tarımsal üretim üzerinde oluşacak baskı su yetersizliği ile ilgili oluşacak husus bütün toplumun kamunun, gündemi olacaktır. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda çalışmaları var. İlk ve en birincil yapılması gerekenler hakkında belediyeler kamu kurumları üniversiteler sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların farkındalık oluşturulması ve yapılması gerekenlerin belirlenmesi, tüm personel ve çalışanların seferber edilmesi ile Kuraklık eylem planının öğrenilerek uygulamaya konulması gerekmektedir. Kuraklığın ekonomik ve çevresel yönden baskılarını azaltmak için tedbir almış olalım. 2018-2022 Konya Kuraklık Eylem Planının okuyup tüm personele okutturulması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kuraklık Eylem Planı ve hazırlamış olduğumuz Konya İli Tarımsal Kuraklık Eylem Planı’nda yapılması gerekenler belirlenmiştir. Temel amacımızın kamuoyunda bilinç düzeyinin arttırılması olmalıdır. Bunu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversiteleri ve sivil toplum kuruluşları sağlayacaktır. İkinci olarak tüm paydaşların sürece dahil olması üçüncüsü çevre açısında sulama suyunun kullanımının planlanması (Belediye, Dsi). Diğer maddeleri incelememiz ve sonuç kısmında somut olarak her bir kurumun yapması gereken hususların bilinmesi ve eyleme geçirilmesi ve diğer birimlerle etkin bir koordinasyona geçmemiz ve çalışmaları maksimum düzeye çıkarmamız gerekiyor.” dedi.

Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Yusuf ULUPINAR: “1 Ekim 31 aralık döneminde alansal yağış miktarı % 60 azalmış durumda kuraklık indis değeri % 40  olarak tekabül ediyor” dedi.

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Ali ERGİN “Uzun Yıllar yağış ortalaması 33,7 mm iken 2020 yılı Ekim ayı yağış miktarı 14,7 mm dir. İndeks % 40 lardadır. Kasım ayı yağış ortalaması da ortalamanın altında olduğunu” ifade etti.

Sayın Valimiz Vahdettin ÖZKAN “İl Erken Uyarı Sistemi 25 ilçede 27 METOS cihazı kurulmuş, güncel mi kontrol edelim, paylaşılıyor mu not edelim. Eğitim ve yayım çalışmaları yapılıyor. Kuraklığa dayanıklı çeşitlerle Ne yaptık? Ne yapıyoruz? Ne yapmamız gerekiyor? Bunları ödev olarak veriyorum. Tarımsal kuraklık eylem planının 1-2 hafta içinde güncellenmesini yapalım. Kararları tutanak haline getirelim. İzleme biriminin yaptığı çalışmalar ile ilgili görevli kişilerce haftaya bilgi verilmesini istiyorum. Eylül, ekim aylarında kuraklıkla ilgili yapılması gereken  7 madde var bunlarla ilgili neler yaptık?

Bahri Dağdaş U.T.A.E.M. Müdürü Fatih ÖZDEMİR “kuraklığa dayanıklı çeşit geliştirilmesi konusunda 6 adet çeşit geliştirdik. 2021 yılında çiftçilerimizle buluşturulacaktır. Su kullanım etkinlikleri daha iyi. (Sayın Valimiz- Bunların duyurulup, desteklenmesi ve SWOT analizinin yapılaması lazım.- ) Son 5 günlük çıkış gözlemlerinde 2.5 milyon dekar alanda gözlem yapıldı. Konya’da çıkışınların % 85 tamamlandığını, kalan  % 15’lik  alanlar için geç ve derin ekimlerden dolayı çıkışları tamamlayamadığını, büyük oranda tohumların canlı olduğunu, mevsim normallerinde yağış alırsak verim sorunu yaşamayacağını” ifade etti.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Süleyman Soylu : “Kuraklık döneminde sahayı İl Tarım Müdürlüğü ile geziyoruz. Uzun yıllar üç aylık yağış miktarı ortalaması 120 mm iken  bu yıl üç ayda 47 mm  yağış aldık. İlçeler arasında yağış farklılıkları var. Sahada çıkışlarda nem yetersizliğinden dolayı ciddi problemler olduğu,bölgesel çok az da olsa yağış alan bölgelerde ve sulanan alanlarda istenen seviyede olmasa da çıkışlar olmuş, hiç  yağış almayan ve nemin yetersiz kaldığı yerlerde ya hiç çıkış olmamış yada çimlenme başlamış fakat toprak yüzeyine çıkamamış. Etkin olması bakımından kurağa dayanıklı ürünlere destek verilebilir.”dedi.

         Meram Ziraat Odası Başkanı :” Suyu az tüketen havza bazlı üretime geçilmesi, Katı gübre dağıtımının arttırılması için destekleme yapılmasını talep ediyorum.”dedi.

         Selçuk Üniversitesi Dekanı Zeki BAYRAMOĞLU: “Ürünlerin ikamesi ve üretici gelirlerinin düzenlenmesi ve kamuya maliyeti ile ilgili çalışmamız var. Tamamlanınca paylaşacağız.”dedi.

         Ova Sulama Birlik Başkanı Mehmet Üzüm: Suyun tasarruflu kullanımının yanında civardaki kaynakların (gemboz, Seydişehir gibi) denize gitmeden kullanılmasını için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyorum”dedi.

         Sayın Valimiz Vahdettin ÖZKAN Komisyonda yapılacak işlerin başlıklarını ve çalışacak kişilerin belirlenmesi ile sunum hazırlarsınız. Sonraki dönemde operasyonel olarak sahaya ineceğiz.

Konya Şeker San. Tic. Anonim Şti. Koordinatör Tamer DEĞER ; “Bağbaşı avşar ve bozkır barajlarından sadece birinden su geliyor. Diğerlerinin de ivedilikle bitirilmesi ve Hotamışın beslenmesi birinci talebimiz. İkincisi münavebe için tedbir alınması, Üçüncüsü bilinçli su kullanılması” dedi.

 

Konya Bölgesi Sulama Birliği Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Şaban GÜVEN; “Arazi toplulaştırmasının hemen yapılması,  sulama sistemlerinin rehabilite edilmesi, dış havzalardan su getirilmesi talep ediyorum” dedi.

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Halil İbrahim TONGUR: “KOP İdaresi olarak kuraklıkla ilgili projelere öncelik vereceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı : “İçme suyunda merkezde sorun gözükmüyor ancak kırsalda sorun olabilir. Bahri Dağdaş İl tarım ve Üniversite ile kuraklığa dayanıklı çeşitlerle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak su ve kuraklık konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak önemli hizmet önceliğimiz; özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın gelirini artırmak, tarıma ve hayvancılığa dayalı sektörleri desteklemek. Tüm kurumlara bizimle gösterdikleri uyumlu ve ahenkli çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

         Karatay Ziraat Odası Başkanı 110.000 ruhsatsız kuyu var şikayet üzerine bu kuyular kapatılmaya başlandı. Beyşehir gölüne de anıtlar yüksek kurulunca kota konuldu ve kuraklık nedeniyle bu sene bu kuyu kapatılmalarının bu sene uygulanmamasını istiyorum.”dedi.

         Sayın Valimiz  En kötü senaryoya göre tedbir almamamız gerekiyor.hepinize teşekkür ediyorum dedi.

 

Toplantı kararları

Tarımsal Kuraklık Eylem Planının temel hedefi ve vizyonu diyebileceğimiz sürdürülebilir bir tarımsal yapının nasıl olması gerektiği,

  • Tarımsal kuraklığın çevresel, ekonomik ve sosyal hayatın üzerindeki etkileri,
  • Kuraklığın ekonomik ve çevresel baskılarını azaltma yönündeki alınması gereken tedbirler,
  • Kamuoyunda bilinç düzeyinin artırılması yönündeki çalışmalar,
  • Çevre açısından sürdürülebilir sulama suyunun kullanımının planlanması,
  • Kriz döneminde etkin bir program uygulaması nasıl olmalı,
  • Meteorolojik, hidrolojik, tarımsal ve sosyo-ekonomik kuraklığın özellikle kuraklık öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler,
  • Kurak Dönemlerde Kuru, Sulu Tarım Alanlarında Alınacak Önlemler ve Mera Alanlarında planlama,
  • İçme ve Kullanma Suyu Planlamaları,
  • İl Tarımsal Kuraklık Eylem Planının güncellenmesi,

   10) TAKEP kararlarını izleme biriminin kurulması,

   11) Zaman içerisinde gelişen faktörlere karşı gerekli çalışmaların yapılması,

  12) Kuraklıkla İlgili en kötü senaryoya göre iyileştirilmesi gereken alanlar nelerdir, bu iyileştirme faaliyeti içerisinde kurumlarımıza düşen görevler,

 13) Su kaynaklarının doğru kullanımı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi hususunda yapılacak çalışmalar.

kurum müdürleri,  enstitü müdürleri, oda başkanları ve öğretim üyelerinin katılımıyla dijital ortamda gerçekleştirildi.

Toplantıda Kuraklık Eylem Planı (TAKEP) çerçevesinde alınması gereken tedbirler görüşülerek, katılımcıların görüşleri doğrultusunda acil alınması gereken tedbirlerle ilgili konu başlıkları belirlenmiştir.